top of page

 

Bichon Frisé

 

Historik

Bichon frisé, eller som den tidigare kallades för, Bichon teneriffe, är en ras med en intressant historia. På 1400-talet tog spanska sjömän med dessa små vita hundar till Teneriffa och därifrån fick de följa med ut på resor. Rasen vann popularitet vid renässanshoven ute i Europa vid flera tillfällen, och var därefter en uppskattad luffar- och cirkushund. Bichon frisé är formellt sett en relativt ung ras och den första rasstandarden tillkom 1933 då uppfödare från Frankrike och Belgien tillsammans skrev ned den. Det stora uppsvinget kom bichonen presenterades klippt, detta då det framhävde både de vackra proportionerna och rasens uttrycksfulla ögon. De första exemplaren kom 1976 till Sverige.
 

Hälsa

Det gäller att i första hand se till att föräldrarna är friska och sunda. För registrering

krävs att föräldrarna har känd (palpatorisk) knäledsstatus avseende patella (lösa knäleder) innan parning samt är ögonlysta enligt gällande rekommendationer. För avelsrekommendationer rasklubbens hemsida.

Bichon Frisé är en dvärghund på max 30 cm till ras gruppen grupp 9.

De speciella kännetecknen för rasen är de tre svarta prickarna i ansiktet; de runda mörka ögonen och den svarta nostryffeln, som tillsammans bildar en liksidig triangel. Rasen är en utpräglad sällskapshund, glad, lättlärd och angelägen om att vara sin ägare till lags. Ena stunden är den full av bus och i nästa stund mycket kelig och tillgiven. Den är en riktig showhund som gärna hittar på tokerier för att få uppmärksamhet. Rasen kräver måttligt med motion men den tackar inte nej till långa promenader eller andra aktiviteter så som rallylydnad, agility, fly ball, lydnad eller att göra konster. Bichon Frisé känner snabbt igen rasfränder och fungerar i allmänhet bra med andra hundar.

Rasen & Allergier

Väldigt ofta får vi inom Bichon Frisé Ringen frågor som gäller allergi. Bland annat om att köpa Bichon Frisé trots att man är allergisk mot hundar. Till följd av detta vill vi säga några ord om allergi och Bichon Frisé.

Många får höra att Bichon Frisé är en allergifri och allergivänlig hundras och att ALLA allergiker kan klara av att ha en Bichon Frisé. Tyvärr är detta inte sant. Det är sant att vissa allergiker men inte alla kan klara en Bichon Frisé bättre än andra hundraser men detta gäller från fall till fall och inga generella uttalanden kan göras.

Bichon Frisé fäller inte och detta gör att många tror att de därmed inte kan orsaka allergi. Inget kan vara mer fel. Det som orsakar allergi är hudepitet, hudavlagringar och kroppsvätskor som bland annat saliv, vilket gäller för alla hundar. Päls har Bichon Frisé rikligt av och de tycker om att pussas och vill gärna sitta i famnen. Det krävs en omfattande skötsel av pälsen på Bichon Frisé för att den ska må bra. Pälsen ska kardas och kammas regelbundet och då är närkontakten med päls och hud intensiv.

Bichon Frisé är en hundras som badas med regelbundna intervall och därmed blir mängden allergen inte lika stor som hos vissa andra raser. Allergenet finns där och risken för att allergi uppkommer eller förvärras kan man inte bortse från.

Viktigt att komma ihåg att det finns ingen hundras som inte kan orsaka allergiska besvär. Om du har fler frågor kontakta klubbens rasinformatör.

Rasklubben hoppas att alla uppfödare tar sitt ansvar och inte säljer Bichon Frisé som allergifria utan ser till att informera blivande valpköpare på ett seriöst sätt.

 

Ensam hemma

Det är i regel inget problem med att träna en Bichon Frisé att vara ensam hemma då och då bara det inte överstiger mer än 3 - 4 timmar.

En Bichon Frisé behöver runt en timmes promenad om dagen och gärna mer. Den älskar skogspromenader och är den vältränad kan den mycket väl följa med på fjällturen.

 

Aktivering

När hunden är tillräckligt gammal kan man börja med att gå på en valpkurs och få träna vardagslydnad. För den som vill aktivera sig mera efter valp perioden kan träna olika roliga sporter som rallylydnad agility flyball. BichonFrisén är väldigt lättlärd ras och gillar det mesta och gör gärna det upptåg som matte och husse hittar på.

Pälsvård

Man måste vara medveten om är att det är mycket arbete med pälsen på en Bichon Frisé. Har du själv ingen möjlighet att bada, föna och karda din hund måste du vara beredd på att bekosta en hundfrisör för detta. Man duschar sin hund ungefär varannan vecka och klipper pälsen var 6:e vecka beroende på längden och kvalité på pälsen. Föna hunden torr med hjälp av kardan som gör pälsen rak blir det optimala resultatet för att ha en tovfri och lättskött päls att hantera. Detta är viktigt att var införstådd i innan man köper sig en Bichon Frisé att rasen kräver sin skötsel och pälsvård. är detta inte av intresse bör man se efter andra mer lätthanterliga raser ur pälssynpunkt.

 

Vill man veta mer om Bichon Frisé så gå in på pälsvård skötsel här på min sida Yamio Starlines under fliken " Pälsvård "

Vill man bli medlem i vår klubb om vår trevliga ras gå in på länken här nedan.

 

http://bichonfrise.se/

Vill du ha mer information om Bichon Frisé så är denna sidan väldigt läsvärd.

Bichon frisé - en okomplicerad charmör | zooplus Magasin

bottom of page