top of page

Vad är grooming tävling kanske ni undrar?

 

Tävlingen går ut på att din hund ska ha minst 8-10 veckors utväxt för att sedan klippa dess frisyr som ras standarden föreskriver. Man får 2 timmar på sig för Bichon.


Hunden ska vara ren, nykammad och kloklippt innan domaren kommer för inspektionen före start. jag har då förberett mina tävlings hund med dom bästa pälsvårdsprodukterna K9 competition The Bis maker, för bästa resultat. Har använt K9 serien i många år. Mjukgörande, hudvänliga, snabbtorkande effekt och super fin finish på hundarna samt doftar dom gudomligt!

 

Domaren går igenom hunden och tittar på hur mycket utväxt och jobb du har, noterar detta och poängsätter. Du tävlar på tid och inför publik. Domarna går runt hela tiden medans du klipper. När du är klar efter 2 timmar så gör du rent ditt bord och lägger fram en snygg duk på bordet, samt en kam så domarna kan kamma igenom din hund. De kollar så du har klippt jämnt och snyggt. De tittar så linjerna stämmer överens med ras standarden. Det krävs mycket förberedelse med att ha din hund i toppkondition. Du ska ha badat och fönat hunden innan och kammat igenom hunden. Det får inte fastna med kammen någonstans när man kammar igenom pälsen, det extremt viktigt, då hunden blir även kammad av domaren i efterhand. Har man inte gjort dessa förberedelser kan man få minus i poängsättning av domaren.


Du kan möta hundfrisörer från hela världen när du tävlar i din klass. Det finns klasser som "Beginner class" som är för nybörjare på sin ras. Sen finns det "Open class" som man deltar i om man tävlat och klippt Bichon mer än 1 år. Vinner man sin klass i "Open class" så blir man uppgraderad till "Champion class". Man kan bli placerad från första plats till tredje plats. Må bäste man vinna!

 

Vill man vara med på en tävling så är mitt tips att öva hemma innan på tid. När du klarat av att färdig ställa din Bichon på 2 timmar från 8-10 veckors utväxt, ja då är du redo att sätta gång och tävla. Tävla för mig är väldigt kul spännande och framförallt givande. Du lär dig väldigt mycket om rasens anatomi samt att få en gemenskap med andra hundfrisörer från andra länder och utbyter kunskap och knyter kontakter. Visst det krävs lite nerver för detta för det är mycket press. Men man måste tro på sig själv och se det som en kul sport och man gör sitt bästa oavsett hur det går. Bichonen älskar uppmärksamheten och så fort jag börjar packa inför en resa så skäller mina bichons och tjoar och studsar av glädje för dom vill följa med på detta roliga äventyr. Utöver tävlingen så är det en trevlig gemanskap med middagar och den stora festen som hålls för alla hundfrisörer och domarna på lördagkvällen, med sång och dans, med god mat. Man får nya vänner och vi släpper tävlandet för stunden och har bara har kul. 

Jag har tävlat sen 2011 med min cockerspaniel, samt lånat andras hundar och raser där jag även har placerat mig i de olika klasserna.

 

Första gången som jag tävlade med Bichon Frise var 2014. Jag bara älskar att klippa Bichoner, är helt såld och förälskad i rasen. Min uppfödare från kenneln White Vision har ställt upp med sina Bichons så att jag har kunnat låna hundar av henne. Är så tacksam för det. Några hundar som jag tävlat med är Pam, Joy, Honey och Prince och såklart min egna Isabell.

 

Jag åker med ett gäng hundtokiga pälsnördar som jag själv och tävlar runt om i Europa. Har varit på hundfrisör tävlingar i Belgien, Polen, Spanien, Italien, Danmark, Norge och Sverige. Jag är även med i Svenska grooming Landslaget för Sverige och blivit uttagen både år 2015 och 2017. Är väldigt stolt och fått äran att representera min ras Bichon frisé i dessa sammanhang. Vi är ett lag på 4 personer som tävlar lag. Den som samlar ihop flest poäng under en 2 års period, dvs att man måste placera sig 1a 2a eller 3a. Då tilldelas det poäng för placering. Väldigt roligt och utmanande och det krävs mycket kunskap om rasen linjer samt största noggrannhet.  

 

                                           Mina resultat. 

 

Bichon Frise Placeringar

 

Master Grom  Polen  2014 

1a plats open

 

Sweedgroom  Sverige  2015 

1a plats champion

 

SGC Danmark  2015 

3e  plats champion

 

Mastergroom Polen 2016 

1a plats champion

 

Scandinavian mastergroom Sverige 2016

 3e plats champion

 

Swedgroom Sverige 2017

3e plats champion

 

Perfect Cut Norge 17 nov 2017

1a plats championklass

 

SDGA grooming competition Sverige 26 okt 2019

1a plats championklass

FB_IMG_1507039017404.jpg
k9logo (1).png

Klicka på bilden för webb shop

Mastergroom 2014 1a plats open klass med Pam
polen mastergroom 1a plats champion klass joy 2016
Swedgroom sweden 1a plats champion klass Pam 2015
SCG Danmark  3e plats champion klass Iabell
scandinavia mastergroom Sverige 3e plats champion klass 2016
Swedgroom 2017 3e plats Isabell
Perfect cut Norge 1a plats champion klass
perfect cut prince 2017 Norge
1a i SDGA tävlingen 1a plats champion klass Sverige
förebild isabell SDGA 2019 tävl
efterbild SDGA tävling 2019
Milano 2015 svenska landslaget jag med Bichon
Milano svenska landslaget 2015
svenska landslaget Milano 44 länder representerade
milano usa domare
milano kitty domare från Belgien går igenom resultatet kammar
milano kitty domare från Belgien
Milano Maria och Joy vi kan pusta ut !! Vi är klara
Milano efterbild färdigt resultat efter har klippt i 2 timmar
Svenska landslaget 2017 i Belgien Groomania VM
groomania Belgien landslaget vinkar 2017
Isabell landslaget 2017
isabell svenska landslaget groomania färdigt resultat 2017
groomania isabell får en puss
scandinavia mastergroom och mina  priser
polen champion of champions
swedgroom efterbild
swedgroom pam gäspar
swedgroom huvud efterbild
swedgroom isabell
Mastergroom efterbild
milano klipper
milano klipper för fullt och koncetrationen på topp
mastergroom sverige domaren pionetti
malmö mastergroom klipper pam
klipper grommania
isabells huvud sveriges landslag
Honey groomania
groomania förebild alula
groomania förebild på väg och bila ner till Belgien
Groomania Alula efterbild
k9 logo
Umberto Lehman chef för alla domare inom EGA dömer min jobb. mastergroom sverige
Svenska grooming landslaget 2017. Så sto
bottom of page